Checklista inför köp - Heja den eftertänksamma konsumenten!

Ett av vår tids absolut största problem är den överkonsumtion som vår västerländska livsstil har inspirerat till under lång tid. Det allmänna budskapet har varit - slit lite grand och släng sedan.

Enligt organisationen Textile Exchange fördubblades den globala produktionen av textila fibrer mellan år 2000 och 2017. Givet en allt mer stillasittande livsstil lär det inte bero på ökat slitage (om man bortser från tyget på kontorsstolen och klädseln i tv-soffan). Snarare köps det mycket mer än vad som behövs och det som köps används för kort tid. Ofta har dessutom varorna en för låg kvalité redan från start. 

Överkonsumtionen bekräftas bland annat av branschorganisationen Avfall Sverige. De säger nämligen i ett inlägg från 2018 att 36% av svenskarna köper kläder och skor som de inte behöver. Hur ofta kanske någon undrar? Svaret är varje halvår eller oftare. Lite onödigt kan tyckas.

Effekten av vårt kollektiva beteende är garderober som är överfyllda av oanvända kläder och därtill en planet som visar tydliga tecken på utmattning.

Vindpinads förhållningssätt

Till skillnad från många andra i konfektionsindustrin handlar Vindpinads övergripande mål om att bidra till en minskad konsumtion. Vi vill göra det genom att sälja noggrant utvalda produkter från varumärken som bryr sig på riktigt. Produkterna är ofta multifunktionella och de har kommit till världen för att tåla hård användning under lång tid. Vi vill därtill inspirera våra besökare att kärleksfullt underhålla och vårda produkterna som de köper av oss. På så vis maximeras dess livslängd och det samlade behovet av att producera nya varor kommer totalt sett att minska.

Så nästa gång som du står inför att eventuellt köpa en nyproducerad vara från oss eller någon annan föreslår vi därför att du först går igenom checklistan nedan. Bara om samtliga frågor kan besvaras med ett tydligt JA kan ett köp anses rättfärdigat.

Checklista

1. Har du ett verkligt behov av produkten och inte bara ett shoppingsug?

2. Matchar produkten din personliga stil snarare än att den har hög grad av ”årets mode”?

3. Känns priset per bedömt antal användningstillfällen vettigt?

4. Kan den tekniska kvalitén bedömas vara hög?

5. Kan produkten användas till flera olika typer av aktiviteter?

6. Är det någorlunda enkelt att underhålla, reparera och kanske även återanvända/återvinna produkten?

7. Litar du på att varumärket har gjort sitt yttersta för att minimera produktionens negativa miljöpåverkan?

8. Har du fått tillräcklig och betryggande information om de sociala aspekterna i leverantörskedjan?

 

Checklistan ovan kommer naturligtvis inte rädda planeten men med ökad eftertänksamhet så tar vi i alla fall ett steg i rätt riktning.  

 

Ps Tack Klättermusen för att vi fått låna bilden där T-shirten Eir produkttestas (här kommer du till Herr respektive Dam). Eir består av ett GOTS-certifierat tyg där 70% utgörs av ekologisk merinoull och 30% ekologisk silkesfiber. Läs gärna mer om dessa och andra material i Vindpinads Materialskola. Vad GOTS-certifiering handlar om kan du LÄSA HÄR (information om olika certifieringar fylls på successivt).