Kort om textila fibrer

En viktig aspekt när det kommer till förmågan att göra hållbara val är att förstå produktens ursprung. Tvättlappen på en textil produkt avslöjar i det sammanhanget en del men långt ifrån allt. Det är så klart också lite olika hur bjussiga tillverkarna är med information men oftast kan man i alla fall få reda på vad produktens huvudmaterial består av. Att tolka tvättlappen kräver dock lite kunskap varför Vindpinad härmed ska försöka reda ut begreppen en aning. Sedan står ju inte allt på tvättlappen heller...

Textila fibrer kan delas in tre huvudgrupper; naturliga, syntetiska och de som är lite både och - regenatfibrerna. Nedan går vi igenom de grundläggande delarna för respektive grupp och i Vindpinads MATERIALSKOLA kan du sedan läsa mer om de olika materialen. Där beskrivs deras ursprung lite mer ingående och även vilka deras för- och nackdelar är.

Naturliga fibrer

I denna grupp återfinns, som namnet indikerar, material som har ett naturligt ursprung. Från djurriket kommer exempelvis ull i alla dess former, silke, dun och läder. Från växtriket hämtas bomull, lin, hampa och andra växtbaserade material.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av merinoull.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av ekologisk bomull.

Syntetiska fibrer

Här finns en uppsjö av olika textila material. Den gemensamma nämnaren är deras syntetiska ursprung vilket vanligen betyder fosil olja. Polyester, polyamid, akryl, elastan, nylon och polyuretan är alla exempel på syntetiskt framställda material som ofta dyker upp i textilier. Vissa syntetiska fibrer heter dessutom olika saker beroende på vart de är tillverkade och om någon tillverkare har registrerat dem som eget varumärke. Den elastiska polyuretan-fibern som de flesta känner som elastan kan i andra sammanhang kallas spandex eller lycra. Alla med funktionen att göra kläderna stretchiga men att ha koll på alla namnen är inte särskilt enkelt…

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av återvunnen polyester eller återvunnen polyamid.

Regenatfibrer

Denna grupp av textila fibrer har ett naturligt ursprung men genom kemisk (i sällsynta fall mekanisk) behandling görs de hårda cellulosafibrerna mjuka. Efter ett antal kemiska steg pressas den trögflytande lösningen genom ett munstycke och ut i ett annat kemiskt bad där cellulosan återbildas, eller regenereras, i långa fibrer. Av dessa kan sedan garn spinnas vilket förklarar hur vi kan klä oss i textilier vars ursprung är bokträ, eukalyptus, bambu, gran eller någon annan lämplig (eller olämplig) växt. Viskos, Tencell, Lyocell, konstsilke och Modal är exempel på gamla och nya metoder och material som kommer från denna grupp.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består Tencel

Summan av kardemumman

All industriell produktion av textila fibrer är förknippad med olika varianter av miljömässiga utmaningar. Graden av problem varierar förstås men de kan också skilja sig åt beroende på var produktionen sker och med vilka metoder. Det räcker alltså inte att bara konstatera att en produkt innehåller bomull, polyester eller viskos. Vart exempelvis bomullen är odlad och på vilket sätt är helt avgörande för om det kan anses vara ett vettigt eller katastrofalt alternativ.

I de flesta butiker samsas bra och sämre alternativ på samma hyllor utan närmare förklaring. Ursprunget och materialen varierar även hos Vindpinad men vi försöker hela tiden reda ut de olika begreppen. Vi tror att det är bra och vi tror också att våra besökare uppskattar det. Vår utvärderingsmodell, vår materialskola och vår information om olika certifieringar är exempel på verktyg som vi vill tipsa om för att  sammanhanget ska kunna förstås.