november 14, 2019 2 minuter att läsa

Livscykelanalyser slår fast att över 70% av våra kläders miljöbelastning uppstår under processen från råvara till färdig produkt. För miljöns skull är det därför superviktigt att kläderna därefter har en lång så kallad aktiv brukandetid. Om vi fördubblar antalet användningstillfällen halveras plaggets klimatpåverkan. Tiotusenkronorsfrågan blir därför; vad kan du göra för att maxa livslängden på dina kläder? Börja med att följa de fem punkterna nedan. 

Vill du automatiskt få fler smarta tips och annan relevant information från oss? Signa då upp dig för Vindpinads nyhetsbrev.

1. Fokusera på kvalité före kvantitet. Färre men bättre!

Det är bara plagg som har designats och producerats för ett långt liv som har chans att bli långsiktiga favoriter. Kvalité kostar i de flesta fall mer men allt som är dyrt har inte hög kvalité. För att sålla agnarna från vetet behöver du därför kunna grunderna om olika textila material och hur bra kvalité ser ut. Det som är rätt material för en typ av plagg kan nämligen vara helt fel för en annan.

2. Tvätta mer sällan

Att tvätta i tvättmaskin sliter mekaniskt på kläderna och dessutom förbrukar det resurser (tvättmedel, energi, vatten). Naturmaterial och främst ull mår ofta mycket bättre av att vädras än att tvättas. Har plagget fått en fläck så testa först olika husmorstips för fläckborttagning eller punkttvätt.

3. Tvätta rätt (när maskintvätt är oundvikligt)

Stäng blixtlås, knapar och annat som kan skrapa emot eller fastna i andra plagg. Tvätta i så låg temperatur och med så lite tvättmedel som möjligt. Avstå sköljmedel då det i princip är helt onödigt och därmed har stor miljöbelastning i förhållande till den begränsade nyttan. Använd tvättpåse som fångar upp mikroplast vid tvätt av syntetkläder. Tvättpåsen kan även användas när mer ömtåliga kläder ska tvättas då den skyddar kläderna från mekanisk nötning. Använd tvättmedel som är avsett för det som tvättas. Mycket viktigt vid tvätt av t.ex. ull, dun och funktionskläder då felaktigt tvättmedel riskerar att kraftigt påverka materialens funktion. KLICKA HÄR för att komma till vår avdelning för klädvårdsprodukter. 

4. Förvara smart

Är plagget stickat mår det bäst av att förvaras liggande. Annars riskerar de att tappa formen eller i värsta fall gå sönder tidigare än nödvändigt. Tröjor, t-shirts och trikåplagg är i de flesta fall stickade. Kläder där metervaran är vävd mår emellertid mycket bättre av att hängas på galge. Bäst är galgar med en ordentligt utbyggd axel. Tänk också på att solljus både bleker färger och gör materialen sköra så mörkt och tort är det som gäller.

5. Laga direkt

”A stitch in time saves nine” är ett engelskt ordspråk som är mycket passande här. Kort och gott är tipset att laga så snart som möjligt efter du märkt att något är sönder, eller på väg att gå sönder. På så vis kommer du spara många stygn.

 

KLICKA HÄR för att läsa mer om hur Vindpinad utvärderar och sätter hållbarhetspoäng på produkter. 

Bild lånad av Houdini, fotograf Nakshe Ghalat