juli 16, 2020 2 minuter att läsa

Allt talar för att fler än vanligt siktar på ett aktivt utomhusliv och vandring i sommar. Mest troligt inom Sveriges gränser dessutom. Tur då att det finns mängder med platser att upptäcka. Både nära inpå och längre bort i vårt långsmala land. 

Vid kortare turer i stabilt väder är det bara att öppna dörren och knalla ut. Utrustning för att bestiga Mount Everest behövs ju sällan för en halvdag i skogen eller vid havet. Eller hur? Har man däremot tänkt vara ute en längre tid krävs viss planering och mer fokus på rätt kläder och utrustning. Kraven på utrustningens funktioner gäller naturligtvis också under en kortare tur om terrängen är svår och okänd eller om vädret förväntas vara skiftande.

Ju mer tid man spenderar i naturen desto tydligare blir det också att vi människor påverkar den. Inte sällan på ett negativt sätt. Produktion av kläder och utrustning för friluftsliv utgör heller inget undantag. All konsumtion tar olika resurser i anspråk. Men som tur är blir vi fler och fler som på olika sätt försöker minimera våra ekologiska fotavtryck. Vindpinads koncept handlar om att hjälpa till med det. 

Hos oss har nämligen varje varumärke och varje produkt analyserats utifrån miljöpåverkan och sociala risker i leverantörskedjorna. Till sist får produkterna en så kallad Hållbarhetspoäng fördelad på fem kategorier. Som en summering av analysen. Därigenom blir mer hållbara val enklare att göra. Konceptet är unikt och i vårt sortiment finns endast produkter som har nått över 50 av maximalt 100 poäng. Utvärderingsmetoden styr vårt sortiment.

Här finns ett urval av kläder och utrustning för vandring som klarat vår utvärdering.

Vindpinad erbjuder alltså av ett noggrant utvalt sortiment av mer hållbara produkter. Som kund hos oss behöver du inte själv göra det svåra och tidskrävande detektivarbetet. Men som sagt, nästan all konsumtion har en påverkan så köp bara sådant som du verkligen behöver och som är tänkt för lång användning. 

Mer om Vindpinads utvärderingsmodell och hållbarhetspoäng. 

Vad gäller i skyddade områden som nationalparker och naturreservat? Extern länk till Naturvårdsverkets site. Öppnas i nytt fönster.

 

Bilder lånade av vännerna på Houdini.