Skor & Kängor - alla avdelningar

MER MILJÖVÄNLIGA SKOR FÖR OLIKA TILLFÄLLEN

Miljövänliga skor, hur funkar det?

All produktion och tillverkning tar olika former av resurser i anspråk. Råmaterial, energi, kemikalier, arbetstid och andra typer av komponenter. Med det sagt är den mest miljövänliga skon den som aldrig tillverkas. Då förbrukas ju inga resurser. Skor, och hit hör naturligtvis även kängor, är dock en typ av produkt som är mer eller mindre självklar för de allra flesta så då gäller det att välja en så miljövänlig sko som möjligt när det väl blivit dags att köpa nya.

Miljövänliga skor - lång användningstid

Utifrån det behöver en mer miljövänlig sko vara konstruerad för lång användningstid. Cirka 80% av klimatavtrycket för kläder och skor uppstår under tillverkningen. Att produkter som blivit tillverkade ska hålla väldigt länge är då en nyckelfaktor för att kunna säga att det är en mer miljövänlig sko. Slitstyrka och användningstid skiljer sig naturligtvis mellan olika typer av skor och kängor så här gäller det att jämföra äpplen med äpplen.

Miljövänliga skor - mer hållbara material

I den utvärdering som Vindpinad gör inför ett inköp graderar vi olika material. Materialens olika värden påverkar i slutändan produktens hållbarhetspoäng. Skor och kängor är i detta sammanhang komplexa produkter som nästan alltid består av många olika material. I vår bedömning får exempelvis kromgarvade läder och ej återvunna syntetmaterial en låg materialpoäng. Samma produkt kan emellertid få höga poäng utifrån andra parametrar såsom väl kontrollerad produktion i länder där risker för humanitära kränkningar är låg.

Miljövänliga skor – en summering

De mest miljövänliga skorna är de som håller extremt länge, är lätta att underhålla, kan repareras vid behov, är tidlösa i stilen och är tillverkade på ett ansvarsfullt sätt av slitstarka material med så låg negativ påverkan som möjligt. Enligt samma logik är skor som; slits snabbt, blir omoderna efter en kort tid, har tillverkats i länder med svag arbetsrättslig lagstiftning att betrakta som ohållbara.