Skovård - 5 smarta tips för att ta hand om det du har

Det har sagts förut men tål att sägas igen. Tillverkningen är det som har belastar miljön mest under en produkts livscykel. För att minska den totala belastningen gäller det därför att köpa få men bra produkter. Produkter som har designats och sedan producerats med sikte på en lång aktiv brukandetid. Efter inköp är det vi konsumenter som tar över ansvaret för att använda, vårda och underhålla produkten i fråga.

Skor och kängor är en produktgrupp som verkligen behöver underhållas och tas om hand för att de ska må bra under lång tid. Därför har vi satt samman den här övergripande listan av smarta tips. Bara att följa. Hur enkelt som helst.

1. Tänk till

Fokus på skovård och underhåll bör finnas med i processen som leder fram till ett köp. Miljömässigt hållbara material och en ansvarstagande produktion är så klart viktigt men det är även möjligheten att underhålla produkten under dess livstid. Design och konstruktion bör därför vara gjord på ett sätt så att underhåll är någorlunda enkelt. Sneakers i vitt tyg kräver en viss sorts underhåll medan skalkängor av fullnarvsläder behöver något helt annat. Oavsett vilken typ av sko du behöver köpa är vårt tips att du funderar på hur den ska vårdas och att det matchar din egen ambitionsnivå. Tänk till innan köpet genomförs. 

2. Rengör

När väl köpet är gjort och du börjat använda produkten rekommenderar vi en återkommande skovårdsrutin. Rutinen ska alltid börja med rengöring. Gruskorn och andra partiklar som letat sig in på fel ställe försämrar funktion och förkortar sannolikt skons livslängd om de inte tas bort. Utgå från materialet som ska rengöras och använd produkter som är anpassade till ändamålet. Viktigt att t.ex. inte använda samma borste för rengöring som du sedan ska använda för att påföra vax eller skokräm. Gruskorn i skoborsten som du ska vårda med skapar onödigt slitage.

3. Vårda och skydda

När rengöringen är klar så ska de olika materialen få en liten spa-behandling. Läder behöver smorning, skokräm, vax eller en kombination. Använd endast miljövänliga alternativ. Mocka behöver andra metoder för att må bra och detsamma gäller skor av textil. Glöm inte heller att även se över sulor, skosnören och andra detaljer med viss regelbundenhet. Avluta eventuellt med att påföra en miljövänlig impregneringsspray som gör ytan vattenavviande. KLICKA HÄR för att se våra skovårdsprodukter. 

4. Använd

Skor och kängor av hög kvalité mår bäst om de används med hygglig frekvens. Glöm inte det. Låt skorna ta med dig på små och stora äventyr och behandla dem sedan som de dyrbara ägodelar som de faktiskt är.

5. Förvara

Ju längre tid mellan användningstillfällena desto viktigare blir en korrekt förvaring. Exempelvis vinterskorna brukar stå oanvända ett antal månader varje år. Se då till att göra en ordentlig skovårdsrutin enligt ovan innan de ställs undan. På så vis minskar risken att läder torkar och spricker sönder, och fläckar på skor av textil tillåts inte gro fast. För både kortare och längre förvaring är skoblock av trä för att skorna ska hålla formen.

 

Till sist: Signa gärna upp dig för vårt nyhetsbrev för att inte missa våra smarta tips och annan information från Vindpinad. Klicka på ”Bli medlem – varför då?” i den bruna listen längst ner på sidan. Där anger du sedan din epost-adress och klickar på Bli medlem. Klart!