mars 17, 2019 1 minuter att läsa

GOTS, Global Organic Textile Standard, är en frivillig certifiering som kan täcka samtliga steg vid produktion av textila naturfibrer med ekologisk (organic på engelska) status. GOTS-certifiering är möjlig i två olika nivåer. För den högre märkningen ”organic” krävs ett innehåll om minst 95% ekologiskt certifierad naturfiber. För den lägre märkningen ”made with organic” krävs minst 70% ekologiskt certifierad naturfiber. I ett tyg som är GOTS-certifierat enligt den högre nivån kan exempelvis innehålla ett par procent elastan utan att det sätter stop för certifieringen. Enligt en av Vindpinad leverantörer är det däremot inte tillåtet med någon konventionellt odlad bomull i en certifierad produkt.

Certifieringen avser i många fall råvaran (t.ex. bomullen) medan den i andra fall avser tyget eller den färdiga produkten. Om tyget eller hela produkten är certifierad betyder det att samtliga föregående steg också är certifierade så håll utkik efter den typen av information.

GOTS-certifieringen ställer även krav på arbetsrättsliga och sociala faktorer.

Sammanfattningsvis är Vindpinad av åsikten att GOTS definitivt är en av de mest omfattande certifieringarna som finns på marknaden idag när det gäller ekologiska produkter.

Primära källor:

Textile Standards & Legislation, A Guide to Environmental and Social Compliance. Utgåva 2018.

www.global-standard.org

Global Organic Textile Standard GOTS

 Även i Certifieringar, märkningar och standarder - miljö

Responsible Down Standard | Vindpinad
Responsible Down Standard

oktober 08, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Forest Stewardship Council | Vindpinad
Forest Stewardship Council

oktober 08, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Global Recycled Standard | Vindpinad
Global Recycled Standard

oktober 08, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer