september 22, 2024 2 minuter att läsa

Idén till den numera ikoniska Expedition Down Jacket uppstod en riktig kall natt i början av 1970-talet. Åke Nordin, Fjällrävens grundare, befann sig på den karga Abisko-platån och bestämde sig där och då för att han aldrig ville frysa igen. Så när han kom hem från expeditionen började han skissa på en av de varmaste jackorna som någonsin funnits - Expedition Down Jacket. 

Med sina dubbla lager av dun i omlottkonstruktion lyckades han skapa en jacka med otroligt bra isoleringsförmåga utan risk för köldbryggor i konstruktionen. 

Yttersta kvalité i både helhet och detaljer samt en tydlig och tidlös design. Funktionalitet och estetik i utmärkt samspel. 

Expedition Down Jacket blir Expedition-serien

Det begåvade gänget på Fjällräven har naturligtvis sett till att original-jackan inte ska leva sitt liv i ensamhet. Den så framgångsrika jackan har nu därför fått en lång rad av fantastiska familjemedlemmar. Samtliga med originalets fokus på funktion och uttryck men samtidigt med stor variation på tillämpningsområde. 

Expedition X-Lätt

Lättast och tunnast i serien är produkterna som heter Expedition X-Lätt. Där hittar man västar och jackor med syntet som isoleringsmaterial. Produkterna är utmärkta som ytterplagg under vår, höst och svala sommarkvällar. Under kallare årstider är de lika perfekta som mellanlager. 

Expedition Pack Down

Tunnast bland produkterna med dun som isolerande material är Expedition Pack Down-jackorna. Här finns en rad varianter som är utmärkta som förstärkningsplagg. De tar liten plats i en packning/ryggsäck och de väger väldigt lite. Och om temperaturen inte är alltför sträng kan man självfallet använda dem i alla möjliga sammanhang. Både i friluftslivet och i city. 

Expedition Down LITE

Jackorna som heter Expedition Down LITE har kommit att bli omåttligt populära. Utseendemässigt är de ganska lika originalet men de är inte fullt lika långa och heller inte lika tjocka. De lämpar sig däremot otroligt bra till användning i kallt väder. Inte för polarexpeditioner men för vinterväder från norr till söder. 

Expedition Long Down Parka

Expedition Long Down Parka är värd ett eget kapitel. Man kan säga att den är lite som en längre variant av Expedition Down LITE. Plaggets längd gör den särskilt passande om man är frusen då den skapar isolering långt ner på benen. 

Expedition Mid Winter

Expedition-seriens senaste tillskott kallas Mid Winter och lanseras hösten 2024. Här hittar vi rejält varma och relativt tjocka produkter med syntetmaterial som isolering. Vår gissning är att detta kommer bli en storsäljare då synteten gör att jackan även fungerar bra i kallt och lite fuktigt väder. Det är ju trots allt inte alla som har turen att bo i den krispiga fjällvärlden. Här är med andra ord en vinterjacka som kommer göra jobbet även i det som ibland kallas Göteborgs-vinter.  

Till Fjällräven Expedition-avdelningen