Friluftsliv, hälsa och hållbarhet är starkt sammanflätade och påverkar varandra på olika sätt. Här är lite om vår syn på hur de hänger ihop:
Friluftsliv, såsom vandring, paddling, cykling och skidåkning är fysiska aktiviteter som stärker hjärt- och kärlsystemet, förbättrar muskelstyrka och bidrar till en sund och fungerande kropp. Regelbunden tid i naturen kan på så vis minska risken för en lång rad sjukdomar.
Det har också visat sig att naturen, som genom ett mirakel, kan minska våra stressnivåer och andra olustkänslor. Naturens lugnande effekt kan bidra till mental återhämtning, öka koncentrationen och förbättra det allmänna välbefinnandet. Det finns också en växande mängd forskning som stödjer tanken att naturmiljöer kan hjälpa till med att förbättra kognitiva funktioner och kreativitet.
Genom att tillbringa tid i naturen ökar människors medvetenhet och uppskattning för miljön. Detta kan leda till en starkare vilja att skydda och hushålla med naturresurser, något av kärnan i hållbarhetsbegreppet. När vi utvecklar en djupare koppling till naturen blir vi alltså mer benägna att leva på ett sätt som minimerar vår miljöpåverkan.
Friluftsliv uppmuntrar ofta en livsstil som är mer i samklang med naturen, såsom att välja hållbara transportmedel (t.ex. cykling istället för bil), minska avfall och att använda produkter av hög kvalité snarare än motsatsen. Att välja hög kvalité gör det möjligt att minska den negativa påverkan då hög kvalité möjliggör en lång användningstid. Det gör i sin tur att behovet av frekvent konsumtion minskar. Färre och bättre helt enkelt.
Att göra hälsosamma livsstilsval, såsom att t.ex. välja ekologiska och/eller lokalt producerade livsmedel, har både hälsofördelar och positiva miljöeffekter. Ekologisk och/eller regenerativ odling ger produkter som inte blivit utsatta för de kemiska bekämpningsmedel som är mycket vanliga i den konventionella odlingen. Bra för platsen där de odlas och bra för oss som stoppar maten i munnen. Bonden slipper därtill hanteringen av kemikalierna. Att välja lokalt odlade alternativ, där man kanske också sett hur produktionen gått till, stärker vår koppling till platsen och skapar därmed starkare samhällen. Hälsosam mat med en tydlig adress. Att jämföra med maten i butiken som bär butikens logotyp. Producenten och platsen är då helt anonym.
Människans utsläpp av t.ex. växthusgaser med fosilt ursprung och andra förorenande aktiviteter påverkar som bekant de naturliga processerna. Olika på olika platser i världen men förändringarna leder till nya förutsättningar för odling och därmed lokal matförsörjning. Att sträva efter hållbarhet och smart utnyttjande av resurser är alltså helt avgörande för ett bra liv. Både nu och för framtida generationer. Genom att leva mer hållbart och i samklang med de naturliga processerna, minskas vår negativa påverkan. Det säger ju sig självt egentligen.
Friluftsliv, hälsa och hållbarhet har starka kopplingar till varandra. Friluftslivets olika typer av aktiviteter kan förbättra vår hälsa. Att spendera mycket tid i naturen ökar också chansen att vi värnar ett hållbart användande av den. Det kan i sin tur leda till mer miljövänliga livsstilsval. En positiv spiral som gynnar både dig som individ och planetens välmående.