Bomull är en i många avseenden fantastisk råvara för användning i textilier. Den är mjuk och samtidigt slitstark. Den känns sval mot huden på varma sommardagar och den tål att bli tvättad många gånger. Bland bomullens tekniska nackdelar finns att tyget lätt blir skrynkligt samt att det inte är särskilt värmeisolerande. Ett fuktigt bomullsplagg närmast kroppen är heller inte särskilt skönt.
Bomullssläktet består av ett 50-tal olika arter som växer vilt i tropiskt klimat. Odling av bomull sker emellertid främst i subtropiska och tempererade områden. USA, Kina, Indien, Uzbekistan och Pakistan är exempel på länder som är stora bomullsproducenter men enligt Fairtrade Foundation odlas det bomull i mer än 100 länder.
Bomull är en vattentörstande gröda och tillgången på naturligt vatten är begränsad på många platser där bomull odlas. Konstbevattning har då kommit att bli lösningen och i flera länder är förvaltningen av vattenresurserna helt undermålig. I konventionell odling (dvs inte ekologisk) är därtill användningen av olika jordbrukskemikalier och genmodifierat utsäde ett stort problem.
Från sådd till skörd går det ungefär sex månader. Det som skördas är den vita boll av bomullsfiber som en tid efter pollinering har ersatt blomman och svällt ur sin frökapsel. Beroende på växtplats och art har bomullsfibern olika egenskaper. Den amerikanska Pima-bomullen anses exempelvis vara en finare kvalité på grund av sina långa släta fibrer.
Som de flesta känner till har ”det vita guldet” en lång och krokig historia fylld med slaveri, elände och uttorkade sjöar. Tyvärr finns många av bomullens historiska problem kvar än idag även om slaveriet i den amerikanska södern har försvunnit.
Vem bär ansvaret? Politikerna, företagen som producerar och säljer, de oansvariga jordbrukarna, kemikalieföretagen, du, jag? Svaret är att alla i kedjan har ett uppenbart ansvar och vill man förändra något är det vanligen enklast att börja med sig själv.
På Vindpinad har vi bestämt oss för att endast sälja produkter av bomull från varumärken där vi har erhållit betryggande underlag. Hos oss hittar ni exempelvis ingen konventionellt odlad bomull utan endast bomull som är ekologiskt certifierad enligt GOTS, KRAV, the Organic Content Standard, USDA Organic eller motsvarande. Tyvärr finns en uppsjö av certifieringar som inte täcker in tillräckligt och sådana har vi valt att hålla oss ifrån. Mer information om det finns i vår certifieringsguide.
Klicka här för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av ekologisk bomull.
Boktips och rapport från WWF för den som vill fördjupa sig ytterligare:
Gunilla Ander, Bomull – en solkig historia (2011)
Världsnaturfonden, Bomull – En ren naturprodukt (2005)