mars 17, 2019 3 minuter att läsa

Ull är råvaran och ylle är ett tyg gjort av ull. Den kommer vanligen från olika sorters får men även håren från andra ulliga djur kan förekomma. Lama, alpacka, kanin och get till exempel.

I många avseenden är ull lite av naturens eget funktionsmaterial. Den har utomordentliga egenskaper när det kommer till att hålla värmen men ett tunnvävt tyg av merinoull är också fantastiskt att ha på sig under heta sommardagar. Ull drar heller inte till sig dålig lukt på samma sätt som textilier av syntet varför ull är ett grymt material att ha närmast kroppen. Efter användning räcker det vanligen att vädra för att dålig lukt ska försvinna. Insatta personer menar till och med att vädring är bättre än tvätt när det kommer till att få bort oönskad lukt från plagget. Bäst effekt får man om vädringen sker i lite gråmulet väder. Då är det som att plagget i princip tvättar sig självt.

När man till sist känner att en tvätt ändå är nödvändig är det viktigt att följa de tvättråd som alltid finns i plagget. Vissa produkter är behandlade med s.k superwash och kan då tvättas på hög temperatur medan andra produkter inte har denna behandling. Superwash innebär emellertid att vissa av ullens naturliga egenskaper sätts ur spel. Rekommendationen är därför att läsa på så att du får en produkt som motsvarar det du tänkt använda den till.

Ull och hållbarhet

Likt all annan textil produktion har även framställningen av ylletyger påverkan på djur, miljö och samhällen. För ett antal år sedan avslöjades exempelvis det omfattande användandet av den s.k mulesing-metoden. Den innebär att huden runt fårens bak, ofta utan bedövning, skärs bort för att förhindra angrepp av blåflugan. Först avlas det alltså fram får som har mycket hudveck och därigenom stor total hudyta och mycket ull. Därefter uppstår problem med blåflugor varpå vi människor tycker det är logiskt att skära bort baken på djuren. Själva definitionen av ohållbart och svårt oetiskt. Problemet med blåflugan och därmed också mulesing-metoden har främst varit kopplat till Australien. På andra platser finns inte flugan och heller inte problemet med mulesing. Som tur är har förekomsten av mulesing minskat dramatiskt även i Australien men ta för vana att alltid fråga en gång extra innan du köper ett plagg av merinoull.

Debatten som följde efter avslöjandena om mulesing ledde fram till ett behov av ökad spårbarhet. Vindpinad ser förstås väldigt positivt på detta då spårbarhet och transparens är centralt i vår affärsmodell. Innan vi köper in produkter av merinoull söker vi alltid efter tillräknelig information och certifieringar när sådana finns att tillgå. Hittar vi inte svaren vi behöver begär vi in det av de varumärken som vi är återförsäljare för. Skulle informationen vara otillräcklig avstår vi från att ta in produkten. ZQ Merino är ett exempel på ett spårbarhetsprogram som initierats av The New Zealand Merino Company. På deras hemsida finns mycket intressant att läsa https://www.discoverzq.com/

Utöver problemet med mulesing finns det även andra faktorer att fundera på när det gäller ull och fårfarmande. Vissa menar att det är problematiskt att fåren tar upp stora landarealer. Vindpinad tycker emellertid inte att man generellt kan säga att detta är dåligt då det helt beror på den aktuella platsens förutsättningar. Stora mängder får på fel plats kan ha förödande effekter medan det kan vara en mycket bra idé på andra ställen. 

Bilden ovan är lånad av Woolpower som gör fina produkter av merinoull från sin fabrik i Östersund. Garnet som deras produkter tillverkas av är gjort av ull från Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. 

Vindpinad har ett noga utvalt sortiment av ullprodukter, från underställ, sockar och mössor till Houdinis fantastiska skalplagg Lana (i 100% merinoull!). KLICKA HÄR för att botanisera bland de olika alternativen. 



Även i Materialskolan - naturfibrer

Naturgummi | Vindpinad
Naturgummi

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Lin / Linne | Vindpinad
Lin / Linne

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Bomull | Vindpinad
Bomull

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer