mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Vad är dun?

På fåglars hud växer det som bekant fjädrar. Olika typer av fjädrar faktiskt. Dun är en typ av fjäder som exempelvis saknar den kraftiga vingpennan som en större fjäder har. Lite förenklat kan man säga att dunet är de mjukaste och fluffigaste fjädrarna på fågeln. Dunet är yvigt och luftigt och det är dessa egenskaper som gör att dun har en så fin isolerande och därmed värmande förmåga.

Dun och fjädrar som används i textil produktion kommer vanligen från andfåglar och kan antingen plockas från fåglar efter slakt eller under tiden fågeln lever. Om dunet plockas från en levande fågel växer det ut på nytt varpå det kan plockas igen. Ekonomiskt rationellt men fullständigt förkastligt ur ett etiskt perspektiv då s.k ”live-plucking” medför betydande stress och stort lidande för fågeln som utsätts.

Att däremot använda dun från fåglar som har slaktats primärt för matindustrin tycker vi på Vindpinad däremot är helt logiskt. Så mycket som möjligt av ett slaktat djur ska tas tillvara. Hur djuret har haft det under sitt liv fram till slakt är en annan faktor som vi tycker är mycket viktigt. Vi hoppas och tror att du som läser detta har samma inställning.

Var säker på att du väljer etiskt dun

Som tur är finns det dun som är granskat och certifierat av oberoende organisationer. Dessa har inte har det ekonomiska incitamentet att ta genvägar. En sådan organisation heter Responsible Down Standard (RDS) och det är endast dun och fjäder som möter denna standard som finns i Vindpinads sortiment. RDS säkerställer att:

- Dun och fjädrar inte har plockats från levande fåglar

- Fåglarna inte har tvångsmatats

- Uppfödarna har tar ett holistiskt perspektiv på djurskyddet från kläckning till slakt

- Inget dun från icke-RDS-produktion av misstag blandas med RDS-dun

- Varje steg i leverantörskedjan är kontrollerad av en godkänd tredjeparts-organisation

- Endast produkter som till 100% består av certifierat dun får bära RDS logotyp

 Även i Materialskolan - naturfibrer

Naturgummi | Vindpinad
Naturgummi

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Lin / Linne | Vindpinad
Lin / Linne

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Bomull | Vindpinad
Bomull

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer