mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Föga förvånande är det djurhud som är ursprunget till läder. Det som skiljer läder från en hud är att lädret har behandlats på något sätt för att det inte ska ruttna samt för att det ska få de önskade egenskaperna. Behandlingen för att få djurhudar användbara i t.ex. kläder och skor kallas för garvning. I vissa fall är man ute efter betydande slitstyrka medan lädret i andra fall ska vara så följsamt och mjukt som möjligt.

Läder är ett väldigt bra material i många avseenden och sköter man om det på rätt sätt så håller det länge. Dessutom tycker vi att en hårt använd och väl underhållen läderprodukt är vackrare än en som är ny. Lite samma som med jeans förresten.

Tyvärr är läderindustrin långt ifrån perfekt. På global basis kan man faktiskt säga att den är riktigt smutsig. Vissa källor menar t.ex. att garvningsindustrin är en av de mest förorenande i världen och på många platser tycks den vara näst intill helt oreglerad. Spårbarheten har dessutom ofta stora brister. Vet du t.ex. själv vart råvaran i dina läderskor kommer ifrån?

I slutet av 2018 avslöjande den svenska ideella föreningen Fair Action återigen omfattande problem i den svenska skoindustrin. Läderindustrins problem är alltså inte något som tillhör historieböckerna problemen har bara hamnat på andra platser i världen.

Vindpinad och produkter av läder

Vi säljer produkter som består av läder. Ofta är läder en av flera komponenter i en produkt. Främst finns läder i skor, kängor och handskar. I garvningsprocessen är mängden kemikalier och särskilt krom en av de stora utmaningarna. I de fall vi säljer kromgarvade produkter begär vi att få in stora mängder information för att försäkra oss om att garvningen har skett i ett slutet system. Vi beaktar både de rent miljömässiga aspekterna och att de som arbetar i produktionen kan göra det utan risk för sin hälsa.

Vi säljer även produkter som är vegetabiliskt garvade samt produkter där krom inte har använts. Mer information om detta finns vid respektive produkt.

Hur lädret är garvat har också stor inverkan på hur det ska skötas om under brukarfasen så det gäller att läsa på. Fråga oss gärna om du är osäker på något. Kan vi inte svara direkt så tar vi reda på det.Även i Materialskolan - naturfibrer

Naturgummi | Vindpinad
Naturgummi

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Lin / Linne | Vindpinad
Lin / Linne

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Bomull | Vindpinad
Bomull

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer