juni 12, 2020 2 minuter att läsa

Inbitna friluftsentusiaster och norrmän (!) har kanske fått kunskaper om ullens goda sommaregenskaper med modersmjölken. För många andra känns det däremot lite märkligt att använda ull när temperaturen rör sig en bit över tjugo. Men det finns många goda skäl att göra det och här listar vi några av de mest uppenbara:

1. Torr kropp. Ull transporterar bort fukt från huden och kan dessutom absorbera relativt mycket fukt utan att kännas våt.

2. Ingen odör. Ull har självrengörande egenskaper. Smuts och ämnen som kan börja lukta tränger inte in i fibrerna. Vädring fungerar ofta bättre än tvätt för att få bort oönskad doft.

3. Reglerar temperaturen. Tunna ullkläder av t.ex. extra fin merinoull är därför väldigt behagligt att ha närmast kroppen även på sommaren. I vissa tyger i vårt sortiment är ullen blandad med Tencel® (mer miljövänlig viskos). De tygerna känns ännu svalare. 

4. Mindre packning. På grund av ullens många utomordentliga egenskaper behöver man inte ha med sig så många ombyten när man är på resande fot. Samma strumpor och samma t-shirt eller underställ funkar lätt i en vecka med lite vädring mellan varven.  

5. Billig i drift. Eftersom man inte behöver tvätta ull så ofta går det åt mindre kemikalier, vatten och energi under plaggets livscykel. Något som är lätt att glömma vid inköpet. 

 

UNDERSTÄLL - Här kommer du till våra underställ som helt eller delvis består av merinoull.

T-SHIRTS - Grymma t-shirts med ull som huvudmaterial. 

ULLTRÖJOR - För svalare sommarkvällar eller som mellanlager övriga årstider.

STRUMPOR - Vårt sortiment av ullstrumpor. Här finns strumpor som lämpar sig både till vardags och för diverse friluftsaktiviteter.  

Sugen på fördjupad information om ull som material? Spana då in vårt ullavsnitt i Materialskolan genom att KLICKA HÄR

 

Bild lånad av Woolpower.