I januari 2019 bestämde jag mig för att bli ägare till ett par nya jeans. Det var för övrigt innan Vindpinad hade öppnat sin webbutik vilket känns som en evighet sedan. Valet föll hur som helst på modellen Lean Dean från Nudie Jeans i tyget Dry Japan Selvage. Fina grejer. Tanken från min sida var att följa tillverkarens rekommendation om att använda dem länge och väl innan första tvätten. Minst sex månader. På så vis skulle den vita kärnan i bomullsgarnet nötas fram på de mest utsatta ställena. Ett slitage som skulle säga något om vårt liv tillsammans. Mitt och Lean Deans. Jag ville utforska om jeansen verkligen kunde bli som ett andra lager skinn. En del av min person på något vis.
Enligt uppgift skulle spåren från användningen, ”the fades” som de kallas på internationellt jeans-språk, förstärkas ytterligare efter den första tvätten. Tydligare kontraster mellan de slitna partierna och de där slitaget varit mindre.
Så vart befinner vi oss nu, Lean Dean och jag så här mitt i livet? Jo, efter att ha umgåtts flera gånger i veckan under 15 månaders tid nådde vi slutligen gränsen för när tvätt inte längre kunde undvikas. Utvecklingen från nya till 15 månaders användning och till sist 15 månader och en tvätt kan ses på bilderna ovan och några fler i botten av sidan.
Det känns som att vi har jobbat på bra ihop. De uppvikta bensluten behöver förvisso lagas och även grenen kan behöva lite förstärkningar. Turligt nog erbjuder Nudie Jeans ”free repairs for life” vid sina Repair Shops. En service som heter duga, så nu bär det iväg till Vallgatan för inlämning.
När lagningarna är fixade styr vi mot nya äventyr.
Den primära råvaran i klassiska jeans är bomull, så även i mina Lean Dean. Bomull är tveklöst en gröda som är behäftad med stora miljömässiga utmaningar och det har jag skrivit en hel del om tidigare. Hos Vindpinad säljs emellertid endast bomullsprodukter där råvaran är ekologiskt certifierad. Nudie Jeans använder för övrigt ekologisk bomull i hela sin kollektion vilket underlättar våra inköp. I ekologisk bomullsodling finns förbud mot genmanipulerat utsäde, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. På så vis blir jordarna friskare och de kan binda mer vatten vilket i sin tur leder till minskat behov av konstbevattning. Och just vatten är en bristvara på många platser där bomull odlas så att spara på vatten är helt klart en bra grej. Genom förbudet mot kemiska bekämpningsmedel slipper också bomullsbönderna att utsätts för de risker som den hanteringen innebär.
I fallet med mina Lean Dean är bomullen GOTS-certiferad vilket anses vara den mest strikta certifieringen för ekologisk bomull. Det initialt så stela tyget (13 oz. Dry Japan Selvage) är tillverkat i Japan medan sömnaden till färdiga jeans är gjord i en italiensk fabrik som Nudie Jeans har samarbetat med sedan starten 2001. Som nyproducerat plagg kan de därmed anses vara av det mer hållbara slaget.
De ingående materialen och processen fram till färdiga jeans är så klart superviktig men det krävs mer för att kunna bedöma miljöpåverkan från vaggan till graven. Har du någon gissning? Jo, vi behöver t.ex. kunna bedöma antalet möjliga användningstillfällen och vad som krävs i form av energi och kemikalier etc för att underhålla produkten. Uppskattningsvis har jag använt mina jeans i mer än 150 dagar hittills och de har många, många dagar kvar. Resan har precis börjat! Till det kommer nu alltså en tvätt.
Många användningstillfällen, litet underhåll i form av tvätt (kemikalier, energi och vatten) och samtidigt goda möjligheter till reparation är att betrakta som en superkombo i sammanhanget. Det gör också att priset per användningstillfälle för exempelvis ett par Lean Dean Dry Japan Selvage blir bra, även om de med sitt pris på nästan 2 000 kronor är dyra vid inköp.
Som jag har beskrivit ovan krävs uthållighet för att ”gå in” ett par nya jeans av otvättad rå-denim. Men belöningen kommer med tiden. Det blir också enklare att hålla ut om man visualiserar allt arbete som föregått att jeansen kom i din ägo. Bomullsodlarens ansträngningar på fälten, vävarens fokus bakom de japanska vävstolarna, infärgningsprocessen där det vita blir indigoblått och slutligen sömmerskans noggrannhet för att göra jeans av metervaran.
Förståelsen för alla händer som varit inblandade för att tillverka mina jeans gör att jag vill maximera deras livslängd. Jag jämför också de beskrivna principerna med (o)logiken inom det som brukar kallas Fast Fashion, där kläderna säljs för snabb förbrukning. Antalet arbetsmoment för att ta fram ett par Fast Fashion-jeans är ju lika många som i fallet med mina Lean Dean men respekten för hantverket är borta. Det känns både tråkigt, dumt och ohållbart så Vindpinad lär fortsätta på den inslagna vägen. En väg som bygger på helt andra principer. De noggrant utvärderade och hållbara principerna.
KLICKA HÄR för att komma till vår jeansavdelning.