september 21, 2019 3 minuter att läsa

Rubrikens fråga är tyvärr väldigt svår att ge ett enkelt svar på. Men om man för en kort stund bortser från de sociala komponenterna av hållbarhetsbegreppet och fokuserar helt på miljödelen, kan man säga följande:

Bäst ur hållbarhetsperspektiv är att så lite som möjligt produceras och att det som verkligen behöver produceras ska vara avsett för frekvent och lång användning. Relatera det till många av de lågkvalitativa produkter som alltför ofta letar sig in i våra liv. 

Design och produktion som syftar till en lång användning är alltså den enskilt viktigaste faktorn. Detta då över 70% av den samlade miljöpåverkan uppstår under produktionens olika steg. Alltså innan produkten ens hamnat på butikshyllan. 

Först när man har koll på detta faktum är det relevant att dyka in i de olika materialens hållbarhetsprestanda. 

Övergripande om textila fibrer

Textila fibrer kan delas in tre huvudgrupper; naturliga, syntetiska och de som är lite både och - regenatfibrerna. I varje kategori finns alternativ som är mer hållbara och det finns sådana som är helt förskräckliga.

Det finns ekologiskt certifierade naturfibrer, återvunna syntetfibrer och regenatfibrer som är tillverkade i slutna system. Tyvärr finns det också naturliga fibrer där djur och natur behandlas väldigt illa. Det finns syntetfibrer tillverkade av fosil olja och det finns regenatfibrer där spillvattnet åker ofiltrerat ut i närmaste vattendrag. 

Vindpinads utvärderingsmodell och hållbarhetspoäng adresserar allt detta. Först och främst fokuserar vi på tekniskt hållbara och stilmässigt tidlösa plagg. När väl det är konstaterat går vi vidare i utvärderingen och tittar då exempelvis på produkternas materialsammansättning.

Många av produkterna som vi säljer innehåller olika material där vissa är bättre och andra är sämre ur hållbarhetsperspektiv. Exempelvis kan vandringsstrumpor innehålla både certifierad merinoull och ej återvunnen polyamid. Det ena materialet får hög poäng medan det andra får en låg poäng eller ingen poäng alls. Allt summeras i totalpoängen. Vi kan alltså under vissa förutsättningar acceptera en viss andel av "sämre" fibrer men vi påtalar då för producenten att vi gärna hade sett en förändring. 

I andra fall avstår vi helt från att köpa in en produkt på grund av materialet. Till den kategorin hör t.ex. konventionellt odlad bomull, ull som inte kan garanteras vara mulesingfri och produkter av syntetiska fibrer där den återvunna andelen är lägre än 50%. Ett annat skäl för oss att avstå är om en produkt har för mycket av säsongsmode i sig. Det minskar ju som bekant sannolikheten att produkten kommer användas länge...

Fortsatt fördjupning

Nedan går vi igenom de grundläggande delarna för respektive fibergrupp och i Vindpinads MATERIALSKOLA kan du sedan läsa mer om de olika materialen. Där beskrivs deras ursprung lite mer ingående och även vilka deras för- och nackdelar är.

Naturliga fibrer

I denna grupp återfinns, som namnet indikerar, material som har ett naturligt ursprung. Från djurriket kommer exempelvis ull i alla dess former, silke, dun och läder. Från växtriket hämtas bomull, lin, hampa och andra växtbaserade material.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av merinoull.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av ekologisk bomull.

Syntetiska fibrer

Här finns en uppsjö av olika textila material. Den gemensamma nämnaren är deras syntetiska ursprung vilket vanligen betyder fosil olja. Polyester, polyamid, akryl, elastan, nylon och polyuretan är alla exempel på syntetiskt framställda material som ofta dyker upp i textilier. Vissa syntetiska fibrer heter dessutom olika saker beroende på vart de är tillverkade och om någon tillverkare har registrerat dem som eget varumärke. Den elastiska polyuretan-fibern som de flesta känner som elastan kan i andra sammanhang kallas spandex eller lycra. Alla med funktionen att göra kläderna stretchiga men att ha koll på alla namnen är inte särskilt enkelt…

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består av återvunnen polyester eller återvunnen polyamid.

Regenatfibrer

Denna grupp av textila fibrer har ett naturligt ursprung men genom kemisk (i sällsynta fall mekanisk) behandling görs de hårda cellulosafibrerna mjuka. Efter ett antal kemiska steg pressas den trögflytande lösningen genom ett munstycke och ut i ett annat kemiskt bad där cellulosan återbildas, eller regenereras, i långa fibrer. Av dessa kan sedan garn spinnas vilket förklarar hur vi kan klä oss i textilier vars ursprung är bokträ, eukalyptus, bambu, gran eller någon annan lämplig (eller olämplig) växt. Viskos, Tencell, Lyocell, konstsilke och Modal är exempel på gamla och nya metoder och material som kommer från denna grupp.

KLICKA HÄR för att komma till våra produkter som helt eller delvis består Tencel