november 13, 2020 1 minuter att läsa

Black Friday, Singles Day, Cyber Monday, Mid Season Sale, Mellandags-rea, bla bla bla. Eller rättare sagt blä blä blä. Den mest köphetsande årstiden är onekligen här och det gäller att förbereda sig mentalt för att lyckas motstå alla frestelser med osannolikt låga, men högst tillfälliga, priser.

Det finns så klart olika typer av taktik kring det här men om man anser att överkonsumtion är åtminstone halvkass, både för individen och planeten, så kommer här några spontana tips:

  • Köp färre men bättre produkter. Tänk att de ska vara värda att laga och underhålla. Länge.
  • Utgå så ofta det går (läs alltid) från verklig behov snarare än tillfälliga köpsug.
  • Fundera över vad som är ett rimligt pris. Kostar en produkt väldigt lite har troligen någon annan fått stå för den verkliga kostnaden. Dock kan även dyra produkter vara kass så watch out.
  • Ta reda på så mycket information som möjligt om hur produkten är producerad och av vilka material etc. Bestäm på förhand vad du kan kompromissa kring och vad som är skallkrav.

Med det sagt och med två veckor kvar till Black Friday är det nu bestämt Vindpinads dörr kommer hållas stängd den aktuella dagen. Siten kommer ligga uppe men eventuella beställningar kommer hanteras efter den aktuella helgen.

På Black Friday hakar vi istället på det amerikanska outdoor-cooperativet REI’s kampanj #OptOutside. För genom en nära och frekvent kontakt med naturen blir man mer benägen att vara snäll mot den. Fredagen 27/11 blir det därför tjänstgöring i och för naturen för Vindpinads del.