november 05, 2020 2 minuter att läsa

På Trikågatan i Gällstad, strax söder om Ulricehamn, har familjeföretaget Ivanhoe sin bas. Det är också här man stickar sina högkvalitativa produkter där ull oftast spelar första(får)fiolen.

Garnerna köps från europeiska tillverkare och efter stickning samarbetar Ivanhoe med ett tight urval av sömnadsfabriker i främst Estland och Polen.

För höst- och vintersäsongen 2020 har Ivanhoe dessutom tagit fram ett antal nya produkter där garnerna består av GOTS-certifierad ekologisk merinoull. Produkterna i serien har ordet ECO i sitt namn. KLICKA HÄR för att komma till produkterna från Ivanhoe.

Och gällande GOTS (länk till vår beskrivning av certifierningen) kanske vissa känner igen det som en världsledande och stark certifiering när det exempelvis gäller ekologisk bomull men Global Organic Textile Standard certifierar även ull (länk till materialskolans ull-avsnitt). 

I fallet med de nya produkterna från Ivanhoe är det inte bara råvara och djurhållningen som är certifierad utifrån GOTS strikta principer. Det är garnet som är certifierat och det betyder det att samtliga produktionssteg fram till spunnet garn är certifierade. Därmed är även tvättning, färgning och annan beredning också certifierad. Bra säger Vindpinad och produkterna får också riktigt höga hållbarhetspoäng i kategorierna material och produktion.

Utöver de ny produkterna av GOTS-certifierad merinoull finns det i Vindpinads sortiment även ett antal tidlösa tröjor av filtad ull sedan tidigare. I dessa har tyget stickats glest för att sedan krympas ned till en filtad kvalité. Tidlös design känns givet i dessa produkter då de är skapade för att hålla en evighet. Lång aktiv brukandetid är nyckeln för att minimera en produkts miljöbelastning under sin livscykel då 70-80% av CO2-avtrycket uppstår under produktionen. Så om man dubblar livslängden på en produkt halveras mer eller mindre belastningen. Men det viste ni nog redan.

En viktig grej för att maxa livslängden är att man sköter om sina dyrgripar med rätt metoder. Rätt när det kommer till ull handlar om att vädra, vädra och åter vädra. Punkttvätta om tröjan får en fläck och när det slutligen är dags att tvätta hela tröjan så är det ullprogram och ulltvättmedel som gäller. Klicka här för att komma till Vindpinads sida om produktvård. Även i Blogg

Uttjänta fiskenät får nytt liv med Patagonias hjälp
Uttjänta fiskenät får nytt liv med Patagonias hjälp

april 21, 2022 2 minuter att läsa

Läs mer
Isolerande plagg - en materialguide
Isolerande plagg - en materialguide

januari 11, 2022 4 minuter att läsa

Läs mer
Tree-Kånken - en framtidssäkrad klassiker
Tree-Kånken - en framtidssäkrad klassiker

augusti 16, 2021 2 minuter att läsa

Läs mer