november 05, 2020 2 minuter att läsa

På Trikågatan i Gällstad, strax söder om Ulricehamn, har familjeföretaget Ivanhoe sin bas. Det är också här man stickar sina högkvalitativa produkter där ull oftast spelar en nyckelroll.

Garnerna köps från europeiska tillverkare och efter stickning samarbetar Ivanhoe med ett tight urval av sömnadsfabriker i främst Estland, Litauen och Polen.

I Vindpinads Ivanhoe-avdelning utgörs basen av tidlösa ulltröjor och ullvästar, ofta med hel dragkedja. Den typen av produkter funkar utmärkt som mellanlager under ytterplagg men de kan lika gärna användas som yttersta lager när vädret tillåter.

Ivanhoes signaturmaterial är den filtad ullen, på engelska kallad boiled wool. För plaggen med den sortens tyg används Sport Loden-garn, ett Bluesign®-certifierat garn från österrikiska Shoeller Bergenz. Och för att få till den filtade strukturen börjar de med att sticka tyget väldigt glest, nästan som ett nät, för att sedan koka och därmed krympa det till önskad kvalité.

I serien av produkter med filtad ull finns t.ex. storsäljarna Danny, Dante och Kurre för herr och Brodal, Beata och Flora för dam. 

Utöver den filtade ullen stickar Ivanhoe även produkter i andra härliga kvalitéer. Exempelvis olika former av strukturstickade plagg samt klassiska och väldigt tidlösa jaquardmönster. 

Just tidlös design är särskilt viktigt när målet är lång användningstid och därmed lägre klimatavtryck. För om man kan använda en tröja riktigt länge minskar man dess miljöpåverkan högst påtagligt då 70-80% av CO2-avtrycket uppstår under produktionen. Använd plagget dubbelt så länge och avtrycket nästan halveras. Något för fast fashion-firmorna att fundera på. 

Och för att kunna maxa livslängden på de högkvalitativa produkterna är rätt underhåll av yttersta vikt. Rätt när det kommer till ull handlar om att vädra, vädra och åter vädra. Punkttvätta om tröjan får en fläck och när det slutligen är dags att tvätta hela tröjan så är det ullprogram och ulltvättmedel som gäller. Klicka här för att komma till Vindpinads sida om produktvård.