mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Vad är akryl?

Akryl är en syntetisk fiber som är mycket vanlig i stickade plagg. Materialet har utvecklats för att likna ull och ingår allt som oftast som en delkomponent i t.ex. tröjor som på håll ser ut att vara just ulltröjor. Akryl har emellertid ett petrokemiskt ursprung och tillhör således familjen syntetfibrer.

Akryl började tillverkas industriellt runt år 1950. Information som Vindpinad har använt för att sammanställa denna text, pekar på att det vid framställning av akryl både går åt mer energi och mer kemikalier än vid framställningen av andra syntetfibrer. Enligt naturskyddsföreningen släpper dessutom; ”akryl ifrån sig mer mikroplaster än oluddig polyester”.

Vindpinad är generellt mycket restriktiv till att köpa in produkter delvis bestående av akryl. Jungfrulig, ej återvunnen, akryl ger därtill inga poäng i vår produktutvärdering. Därför krävs det en hel del poäng från övriga utvärderade kategorier för att produkten i fråga ska komma över vårt krav på 50 poäng.Även i Materialskolan - syntetfibrer

Elastan | Vindpinad
Elastan

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Polyester | Vindpinad
Polyester

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer
Polyamid | Vindpinad
Polyamid

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer