mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Elastan är en väldigt elastisk polyuretan-fiber (kallas elastomer på kemispråk). Lycra och spandex är varumärkesnamn på fibrer baserade på elastan. Står något av dessa ord på tvättlappen innehåller alltså plagget ett inslag av elastiska fibrer för att göra det töjbart.

Det var det amerikanska företaget DuPont som 1959, efter nästan tio års utvecklingsarbete, lanserade materialet. Initialt var syftet att få fram ett material som skulle kunna ersätta gummi. Efter lanseringen lyckades DuPont emellertid hitta väldigt många användbara applikationer för materialet.

Elastan används för att skapa stretch

Elastan finns som en relativt liten del i ganska många av produkterna som Vindpinad tillhandahåller. Det finns där främst för sina, än idag unika, egenskaper att skapa stretch i tyger som huvudsakligen består av andra fibrer. Elastan kan blandas med både natur- och syntetfibrer. Blandas det med ett plagg som i övrigt består av naturfibrer försvinner tyvärr möjligheten till biologisk nedbrytning då elastan är en oljebaserad syntetfiber.Även i Materialskolan - syntetfibrer

Akryl | Vindpinad
Akryl

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Polyester | Vindpinad
Polyester

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer
Polyamid | Vindpinad
Polyamid

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer