mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Vad är polyester gjort av?

Polyester är det vanligaste av de syntetiskt framställda textilmaterialen. Fibern tillverkas genom en kemisk process där man utsätter olja för högt tryck och höga temperaturer och därefter formar de tunna fibrerna på önskat sätt så att de får de egenskaper man önskar.

Titta gärna en gång extra på tvättlapparna i dina kläder. Mest troligt kommer du bli överraskad över hur otroligt vanligt det är med polyester.

Polyester i kläder

Tyg av polyester är väldigt slitstarka och dessutom torkar de fort. Dessa egenskaper är några av huvudorsakerna till att polyester är så vanligt förekommande i kläder för utomhusbruk. Ibland är det 100% polyester och ibland har den blandats med andra fibrer. Materialblandningar kan vara smart om de syftar till att åstadkomma en speciell egenskap som t.ex. förlänger livslängd på produkten. Att blanda material beror tyvärr ganska ofta på att man vill hålla nere priset. Här gäller det därför att ha klart för sig vad olika insatsvaror bidrar med i helheten. 

När det gäller polyester och de flesta andra typer av syntetmaterial tycker Vindpinad att de främst har ett existensberättigande i plagg en bit ut från huden, som i t.ex. skalplagg eller skor. De kan också ha en förstärkande funktion i exempelvis sockar som annars skulle slitas sönder fort. Polyesterkläder & plagg är nämligen bra på att fånga upp dålig lukt och om man har sådana produkter närmast kroppen behöver de tvättas ofta. Det förbrukar i sin tur både energi och kemikalier och risken för att mikroplaster hamnar i vattnets kretslopp är betydande.

För att minimera risken att mikroplaster hamnar i havet rekommenderar vi att alltid tvätta plagg av syntetfibrer i en tvättpåse som fångar upp merparten av dessa. Se exempelvis tvättpåsen GuppyFriend

KLICKA HÄR för att komma till Vindpinads produkter som helt eller delvis består av återvunnen polyester. 

Särskilt om fleece av syntetfibrer

Fleecetyg är ofta gjort av polyester och kring denna materialfamilj finns det i dagsläget många miljömässiga frågetecken. Främst handlar de om att fleecetyg, i jämförelse med andra syntettyger, släpper ifrån sig stora mängder små plastpartiklar som vid tvätt åker ut i avloppsvattnet och sedan inte fångas upp i våra reningsverk utan åker vidare ut i haven. Lågkvalitativt, ofta billigt, fleecetyg är väldigt mycket sämre än de högkvalitativa varianterna som finns. Fleece-tyg av polyester finns som komponent i vissa jackor som Vindpinad säljer. Däremot har vi avstått helt från att köpa in fleece-tröjor av polyester. För tröjor anser vi att det finns bättre material att välja.  Även i Materialskolan - syntetfibrer

Elastan | Vindpinad
Elastan

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Akryl | Vindpinad
Akryl

mars 21, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer
Polyamid | Vindpinad
Polyamid

mars 17, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer