februari 13, 2019 2 minuter att läsa

Enligt uppgift omsatte den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba nästan 31 miljarder dollar under den så kallade Singles Day 2018. Det är minsann att betrakta som bra tryck i orderblocket. I Sverige växer Black Friday och liknande handelsjippon för varje år och frågan är vart det hela är på väg.

Att driva en e-handelsverksamhet och samtidigt vara kluven kring handelns sätt att locka kunder till köp kan möjligen framstå som dubbelmoral. Men som tur är går det agera på ett ansvarstagande sätt både som företag och som individ. Som företag kan man börja med att inte dränka sina kunder och besökare i erbjudanden som bara handlar om rabatter och galet låga priser. Som individ kan man t.ex. tänka så här:

1. Är ett lågt pris det främsta skälet till att du överväger ett köp? Avstå i så fall för du behöver sannolikt inte produkten och produkter som man inte behöver hamnar oftare långt ner i garderoben än produkter man behöver. Är behovet emellertid förankrat i något annat än endast pris kan du gå vidare med utvärderingen av produkten enligt nästa punkt.

2. Utmana dig själv med att ta reda på lite mer än vanligt om hur en produkt som du funderar på att köpa kan tänkas vara producerad. Känns det fortfarande bra efter det kan du gå vidare med ditt köp, avstå annars.

3. Känns priset på en produkt orimligt lågt? Då är det troligen någon annan längre bak i produktionskedjan som får bekosta det hela. Alternativt syftar produkten bara till att locka dig att även köpa något annat. Avstå köp om priset inte är rimligt. Betänk dock att även dyra produkter kan vara problematiska när det kommer till produktion, material och liknande.

4. Köp bara sådant som har producerats för ett långt liv. Avstå allt annat för slit-och-släng är sjukt omodernt som koncept betraktat.


Kommentera

Kommentarer kommer godkännas innan publicering.


Även i News

What would the world look like... | Vindpinad
What would the world look like...

september 02, 2019 2 minuter att läsa

Läs mer
Bomull och hållbarhet – det man åtminstone behöver känna till | Vindpinad
Bomull och hållbarhet – det man åtminstone behöver känna till

augusti 12, 2019 3 minuter att läsa

Läs mer
Vindpinad i media | Vindpinad
Vindpinad i media

maj 13, 2019 1 minuter att läsa

Läs mer