november 25, 2019 3 minuter att läsa

Det har sagts förut men tål att sägas igen. Tillverkningen är det som har belastar miljön mest under en produkts livscykel. För att minska den totala belastningen gäller det därför att köpa få men bra produkter. Produkter som har designats och sedan producerats med sikte på en lång aktiv brukandetid. Efter inköp är det vi konsumenter som tar över ansvaret för att använda, vårda och underhålla för att maximera livslängden på produkten i fråga. KLICKA HÄR för att komma till vår avdelning för Skor & Kängor. KLICKA HÄR för att komma till vår samlingssida för Produktvård. Men läs först tipsen nedan. 

Skor och kängor är en produktgrupp som verkligen behöver underhållas och tas om hand för att de ska må bra under lång tid. Därför har vi satt samman den här övergripande listan av smarta tips. Bara att följa. Hur enkelt som helst.

1. Tänk till

Fokus på skovård och underhåll bör finnas med redan i processen som leder fram till ett köp. Materialvalen och en ansvarstagande produktion är så klart viktigt men det är även möjligheten att underhålla produkten. Design och konstruktion bör därför vara på ett sätt så att underhåll är någorlunda enkelt.

Sneakers i vitt tyg kräver en viss sorts underhåll medan skalkängor av fullnarvsläder behöver något helt annat. Oavsett vilken typ av sko du behöver köpa är vårt tips att du funderar på hur den ska vårdas och att vårdbehovet matchar din egen ambitionsnivå. Tänk till innan köpet genomförs. 

2. Rengör

När väl köpet är gjort och du börjat använda produkten rekommenderar vi en återkommande skovårdsrutin. Rutinen ska alltid börja med rengöring. Gruskorn och andra partiklar som letat sig in på fel ställe försämrar funktion och förkortar sannolikt skons livslängd om de inte tas bort.

Utgå från materialet som ska rengöras och använd produkter som är anpassade till ändamålet. Exempelvis är det viktigt att inte använda samma borste för rengöring som du sedan ska använda för att påföra vax, lädersmorning eller skokräm. Gruskorn i skoborsten som du ska vårda med skapar onödigt slitage.

3. Vårda och skydda

När rengöringen är klar ska de olika materialen få sin spa-behandling. Läder behöver smorning, skokräm, vax eller en kombination. Mocka behöver andra metoder för att må bra och detsamma gäller skor av textil. Använd endast produkter som är så hyggliga mot miljön som möjligt.

Glöm inte heller att även se över sulor, skosnören och andra detaljer med viss regelbundenhet. Avluta eventuellt med att påföra en miljövänlig impregneringsspray som gör ytan ännu mer vattenavviande. KLICKA HÄR för att komma till Vindpinads sortiment av skovårdsprodukter. 

4. Använd

Skor och kängor av hög kvalité mår bäst om de används med frekvens. Glöm inte det. Låt därför skorna ta med dig på små och stora äventyr och behandla dem sedan som de dyrbara ägodelar de faktiskt är.

5. Förvara

Ju längre tid mellan användningstillfällena desto viktigare blir en korrekt förvaring. Exempelvis vinterskor brukar stå oanvända ett antal månader varje år. Se då till att göra en ordentlig skovårdsrutin enligt ovan innan de ställs undan. På så vis minskar risken att läder torkar och spricker sönder. Smutsfläckar på skor av textil är också lättare att få bort innan de har grott fast. För både kortare och längre förvaring är skoblock av trä att rekommendera för att skorna ska hålla formen.

 

Sugen på läsas mer på liknande tema? KLICKA HÄR för att läsa våra 5 smarta tips om hur du maxar livslängden på dina kläder. 

Till sist: Vill du automatiskt få fler smarta tips och annan relevant information från oss? Signa då upp dig för Vindpinads nyhetsbrev om du inte redan gjort det.