september 24, 2019 2 minuter att läsa

Kort om ekologiska textilfibrer

Som vi skriver om på flera andra ställen på Vindpinads site finns det tre olika huvudtyper av textila fibrer. Naturfibrer, syntetfibrer och regenatfibrer (även kallade regenererade fibrer). Naturfibrerna kommer från växt- eller djurriket och det är denna fibergrupp som ibland kan vara ekologiskt framställd. På engelska brukar ordet organic användas för att beskriva samma sak.

2017 stod bomull stod för cirka 24,5% av den globala produktionen av textila fibrer och är därmed den vanligaste av naturfibrerna. Här får därför bomull fungera som förtydligande exempel för att förklara skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk.

Utöver kraven ovan finns många rapporter om att ekologiskt odlad bomull kräver betydligt mindre vatten än den som är konventionellt odlad. Då odlingen många gånger sker där vatten är en bristvara är detta en mycket viktig faktor.

Ekologiska kläder

Om vi sedan går in på ekologiska kläder och andra textila produkter blir det genast mycket mer komplicerat. Bland annat beror det på att kläder ofta består av flera olika textila material. Exempelvis kan bomull blandas med polyester och ull kan ha blandats med en regenatfiber. I dessa exempel kan bomullen och ullen vara ekologiskt framtagen men inte de tillsatta komponenterna. Hänger ni med?

Som klädkonsument kan man få viss vägledning och hjälp. Till exempel kan man läsa på om olika certifieringar och sedan endast välja produkter som är certifierade på rätt nivå. Vindpinads sida om olika certifieringar når du genom att KLICKA HÄR.

Om vi återigen tar bomull som exempel så är GOTS (Global Organic Textile Standard) en av de absolut hårdaste certifieringarna. Dock finns två olika nivåer inom det systemet som är bra att känna till. ”Organic” betyder att minst 95% av produkten består av ekologiskt certifierad naturfiber medan ”Made with organic” kräver 70%. Resterande del får emellertid inte bestå av konventionellt odlad bomull men exempelvis Tencel är ok.

Man bör också känna till att GOTS-certifieringen ibland avser råvaran medan den i andra fall kan avse den textila metervaran eller den slutliga produkten. Om den slutliga produkten, t.ex. en tröja, är certifierad betyder det att samtliga föregående steg också är certifierade. GOTS-certifieringen är också bra då den adresserar sociala aspekter i produktionskedjan.

Några avslutande tips

1. I normalfallet är det alltid bättre att välja ekologiskt certifierade alternativ framför ej certifierade.

2. Se upp för "green washing". Det vill säga marknadsföring och märkningar som vill få dig att tro att en produkt är mer hållbar än vad den är. 

3. Köp inte mer än vad du behöver oavsett om produkten är certifierad eller ej.