juni 23, 2021 3 minuter att läsa

Vissa plagg är viktigare än andra om man vill ha en njutbar tillvaro ute i naturen. Ett par multifunktionella friluftsbyxor hör verkligen till den kategorin. Vissa kallar dem för vandringsbyxor men då användningsområdet är bredare än så tänker vi att friluftsbyxor är den bästa benämningen.

Då samtliga produkter hos Vindpinad har genomgått en noggrann hållbarhetsanalys före inköp väljer vi här att inte fokusera på den delen. Den är ju redan avklarad. Här koncentrerar vi oss istället helt på de andra delarna som du bör tänka till kring inför ett köp.

Se nedan som en generell guide gjord för att sätta igång tankeprocessen inför ditt beslut. Är du en väldigt erfaren friluftsperson har du sannolikt redan koll på det mesta men det kan ändå vara bra att gå igenom innehållet så att du inte missat något i all hast. Är du däremot helt säker på vad du vill ha kan du gå direkt till vår avdelning för Friluftsbyxor. 

Friluftsbyxans passform

Så här ligger det till; friluftsbyxor måste sitta bra på kroppen. De ska inte hindra dina naturliga rörelser och därigenom bli ett problem för de aktiviteter som du vill kunna utföra. Snarare vill man att friluftsbyxan rent av ska hjälpa dig att klara av det du tänkt.

Rätt passform minimerar också risken för skav och andra problem. För att hitta rätt passform behöver du fundera över din kroppsform och dina preferenser. Är du långsmal eller kurvig? Har du korta ben i förhållande till din vidd? Behöver byxan ha stretch på någon specifik plats?

I de allra flesta fall går det att hitta bra lösningar så fråga oss gärna om råd om du är osäker.

Materialens egenskaper

Grovt kan man säga att tygerna i friluftsbyxor kan bestå av naturmaterial, syntetmaterial eller materialblandningar.

Många av de mest populära modellerna innehåller flera olika tyger i kombination enligt principen ”rätt material på rätt plats. Ofta har den typen av friluftsbyxor så kallade stretchpaneler av elastiska syntetmaterial vilka kombineras med slitstarka tygblandningar av (återvunnen) polyester och (ekologisk) bomull. Smart placerade stretchpaneler gör att man kan ha en snävare passform än vad som annars hade varit möjligt. Din rörelsefrihet kommer ändå vara god och du kan t.ex. sitta på huk utan att byxorna spricker eller att det blir en stor glipa i linningen (!). I vissa fall har denna typ av friluftsbyxor även extra förstärkningar på särskilt utsatta ställen.

Vandringstights och så kallade softshell-byxor är en annan kategori av friluftsbyxor som börjar växa i popularitet. Här är det syntetmaterial för hela slanten.

Generellt gäller att syntetmaterial är snabbtorkande och de står i vissa fall emot en del nederbörd. De bomullsblandade tygerna kan å andra sidan vara impregnerade för att vara vattenavvisande. Fjällrävens variant, G-1000, kan därtill bli än mer vattenavvisande genom applicering av grönlandsvax.

friluftsbyxa 2

Detaljerna och deras funktion

Det finns flera viktiga funktioner på en friluftsbyxa. Vilka som är avgörande och vilka som inte är lika viktiga kan bara du själv avgöra men här kommer några funktioner att fundera på.

Ventilation. Byxans förmåga att vädra ut överskottsvärme ska verkligen inte underskattas. Detta blir rent av helt avgörande för upplevelsen så fort aktivitetens intensitet ökar. Vissa typer av material och passformar underlättar för god ventilation utan separata ventilationsöppningar medan andra typer av friluftsbyxor behöver ha just sådana öppningsmöjligheter på benen. Bäst effekt av sådana får man om rörelsen, vid exempelvis vandring, skapar en ”pumpeffekt” där luft pressas mellan två olika ventilationsöppningar.

Fickor. Återigen bör du låta aktiviteterna styra dina krav. Antalet fickor, deras placering, hur de stängs och deras storlek är sådant du behöver tänka till på.

Benslut. I benslutet finns ofta lite olika detaljer på en friluftbyxa. Det kan exempelvis handla om kängkrok, dragsko, dragkedjor med olika funktion och olika förstärkningar. Ingen raketforskning men rådfråga oss gärna om du är osäker.

Fästpunkter för utrustning. Detta är kanske inte den viktigaste grejen för de flesta men för en och annan kan det vara avgörande. Exempel på utrustning som vissa vill kunna hänga fast på friluftsbyxorna kan vara; kniv, kompass, karbinhake, tändstål. Eller något helt annat. Tänk därför gärna till även kring denna detalj före du köper nya friluftsbyxor.

friluftsbyxa 3

Kvalité för lång användningstid

Detta är faktiskt en riktigt svår sak att bedöma. Samtidigt har det helt avgörande betydelse för om friluftsbyxan kan anses vara ett miljövänligt val eller ej. För om byxans konstruktion eller något av materialen går sönder i förtid blir klimatavtrycket mycket större än vad det skulle behöva vara.

Materialen behöver kunna stå emot väder, vind och nötning från olika typer av aktiviteter. Försök undersök hur rejäl konstruktionen är på friluftsbyxans mest utsatta platser. Kontrollera dragkedjor, sömmar mellan olika material och benslutens detaljer extra noga. Fundera också på om materialen är någorlunda enkla att laga om olyckan skulle vara framme.

Friluftsbyxanspris kan också ge vissa ledtrådar om kvalitén. Främst gäller det om priset är lågt. Då har tillverkaren med stor sannolikhet kompromissat i någon del. 

friluftsbyxa 4