april 22, 2021 3 minuter att läsa

Lundhags är ett klassiskt och välrenommerat varumärke inom nordiskt friluftsliv. Grundat 1932 i Jämtland av skomakaren Jonas Lundhag.

Redan från början var grundtanken att en känga ska vara en vän för livet och den grundläggande principen gäller än idag. Det är också därför Lundhags fortsatt har stort fokus på s.k 1-lagers skalkängor. Mats Håkan Lundhag, barnbarn till Jonas och skomakare i femte generation, är produktchef för Lundhags kängor. Det är således han som är ansvarig för att på bästa sätt förvalta men samtidigt utveckla Lundhags arv och kollektion av kängor. 

Vinpinads kollektion av kängor och skor för vandring och friluftsliv - KLICKA HÄR

Lundhags syn på miljö och hållbarhet

För att skona miljön så mycket som möjligt måste man vara noggrann i alla delar av produktionskedjan. Om en produkt, likt Lundhags kängor, är framtagen för att kunna hålla i 30 år måste den tanken finnas med i hela processen. Från idé, till design och olika materialval.

I designarbetet lägger Lundhags mycket krut på att kängorna ska kunna underhållas på ett enkelt och effektivt sätt. Olika komponenter i kängorna ska också kunna bytas ut under den långa livscykeln. Allt för att hela kängan inte ska behöva kasseras om exempelvis sulan blivit utsliten eller deformerad av lägereldens värme. Möjligheten att reparera är därför ett av ledorden i designarbetet.

En annan central parameter är att använda riktigt slitstarka, tekniskt hållbara, material som är beredda på ett så bra sätt som möjligt givet det tänkta användningsområdet. Det är bland annat därför Lundhags ofta använder s.k fullvarvsläder till sina vandringskängor. Ett fullnarvsläder är väldigt kraftigt och kommer från de bästa och tjockaste delarna av en hud. Det borgar för lång livslängd.

I Vindpinads sortiment av Lundhagskängor heter lädret terracare® och kommer från tyska Heinen (Lederfabrik Josef Heinen). Hudarna kommer i sin tur från nordtyska nötdjur. Lädret är alltså en värdefull biprodukt från matindustrin. 

Hålla i 30 år

På frågan om vad som krävs för att en känga ska hålla för flitigt användande i 30 år svarar Mats Håkan följande i en intervju på Lundhags hemsida:

Givetvis är kängans ingående material och produktionskvalitet själva förutsättning för lång hållbarhet. Men sen måste man också som användare vilja ha kängan länge och då är underhåll och kängvård väldigt viktigt. Vårt tankesätt går mycket ut på att göra saker som man ska vilja använda länge. Det spelar ingen roll om man använder återvunna material och miljövänliga processer om det ändå bara blir en slit och släng-produkt. Det gäller att välja färg och form så att det inte känns omodernt efter två år. Och det är väldigt viktigt i vår process, att kunden verkligen vill använda produkten mer än ett par säsonger. 

Vi måste alltid, alltid hålla hög kvalitet med tydligt hantverksmässigt kunnande. Vi gör produkter som åldras med värdighet – det går hand i hand med hög kvalitet. Naturmaterial som till exempel skinn behöver lite kärlek, men för den som bryr sig och sköter om sina kängor blir belöningen stor – kängan blir bara snyggare och skönare för varje år.

Läs också gärna vår text om - 5 smarta tips för skovård

Social hållbarhet - produktion i Järpen och inom EU

Kängan Forest II tillverkas fortfarande i Lundhags skomakeri i Järpen dit verksamheten flyttade 1973. Andra modeller, såsom Vandra II High och Vandra II Mid, tillverkas i en fabrik i Portugal.

Genom att producera i länder med låga risker för brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, tar Lundhags ansvar för att deras kängor även är tillverkade på socialt hållbart sätt. I Järpen gör man också reparation av de kängor som deras kunder lämnar in. På så vis får skomakarna på Lundhags också ovärderlig kunskap om hur kängornas olika delar fungerar tillsammans genom år av användning.

Vill du läsa mer om social hållbarhet - KLICKA HÄR

Mer än bara kängor

Numera ägs Lundhags av den norska BRAV-koncernen och i sortimentet finns mer än vandringskängor. Lundhags tillverkar t.ex. även ryggsäckar och väskor i en rad olika utföranden och kläder för människor som är aktiva utomhus. Kläder och produkter för vandring och olika former av friluftsliv är kärnan i sortimentet.

Bland Vindpinads favoriter finns Makke-serien bestående av friluftsbyxor, friluftsjackor och friluftsshorts för både dam och herr. Lundhags gör också slittåliga, långlivade och hållbara ryggsäckar med potential att hjälpa dig på fantastiska äventyr i den underbara naturen.

Lundhags - produkter som varar länge.