augusti 16, 2021 2 minuter att läsa

När Fjällräven 1978 skapade den första varianten av Kånken var det nog få som anade vilken supersuccé den skulle komma att bli. Nu mer än 40 år senare kan ryggsäcken, med stolt hållning och rak rygg, knalla vidare in i framtiden som en riktig vinnare.

Och just idag, 16 augusti 2021, tas nästa steg genom lanseringen av Tree-Kånken vars tyg har sitt ursprung i svenska tallar!

Tree-kanken

KLICKA HÄR för att komma till produkterna. 

Från tall till tyg

Gällande designen är Tree-Kånken en hyllning till den allra första versionen av Kånken. Detta ser man exempelvis genom att ryggsäckens handtagsremmar är sydda på längden fram och även på den osynliga framfickan. Den huvudsakliga skillnaden gentemot originalet finns i materialet och det är här som Fjällräven undersöker alternativ till de fossilbaserade syntettygerna.

Huvudmaterialet och innerfodret i Tree-Kånken är nämligen tillverkat i ett tyg som man valt att kalla Pine Weave. Det är ett slitstarkt och tåligt tyg framtaget ur svenskt trä. Ytbeläggningen består i sin tur av en specialtillverkad kombination av vattenbaserad polyuretan och vax som förbättrar slitstyrkan och gör tyget vattenavvisande. Den ger också varje Tree-Kånken en unik sliten patina som utvecklas över tiden.

Svensk träflis

Träråvaran till Tree-Kånken kommer från certifierade träd som vuxit utanför Örnsköldsvik. Då trä, till skillnad från olja, är en förnybar råvara kan det ha stor betydelse i omställningen mot ett samhälle som är fossiloberoende. Det förutsätter emellertid även att hela den efterföljande tillverkningsprocessen är fossilfri.

Massan

Träråvaran kokas till en massa och torkas till cellulosablad. Arken löses sedan kemiskt i ett slutet system för att skapa flytande cellulosa - en klibbig, trögflytande blandning.

Garnet

Cellulosablandningen trycks därefter genom särskilda snurror och skapar så kallade lyocellfibrer. Lyocellfibrerna tvättas, torkas och spinns till garn som slutligen vävs till tyget Pine Weave.

Pine Weave

Många av dagens andra lyocelltyger saknar slitstyrka och funktionalitet på grund av fiberns struktur. Men när Fjällräven skapade Pine Weave förbättrade och modifierade de alla steg i processen - från fiber till garn till väv till tyg och ytbehandling - och skapade därigenom ett tyg som lever upp till den höga standard som du kan förvänta dig av alla Fjällräven-produkter.

Spårbarhet

På grund av den industriella process som används för framställning av cellulosa kan man i dagsläget inte spåra ett specifikt träd till en ryggsäck. Fjällräven tillför emellertid spårbart, certifierat trä motsvarande den mängd tyg som de tillverkar till den totala produktionen. Detta enligt en metod som kallas "massbalans". På så vis hoppas man bidra till den växande efterfrågan på mer spårbart, certifierat trä.