september 04, 2020 1 minuter att läsa

Den tidiga hösten är kanske årets bästa tidpunkt för paddling. Vattnet är fortfarande ganska varmt samtidigt som antalet snabbgående båtar på hav och sjöar är färre än under sommarmånaderna. Samtidigt är luften krispigare så det blir lättare att hålla kroppstemperaturen på rimlig nivå även om man paddlar lite hårdare. 

Under hösten är det också mycket att titta på i kustbandet. Flyttfåglarna börjar röra sig mot varmare breddgrader och ljungen får sin ljuvliga lila färg som kontrast mot granit, vatten och gula lavar.

I samband med vattennära aktiviteter är kraven på kläder och utrustning varierande under året. På hösten behöver det emellertid inte vara så komplicerat (förutsatt en vattentemperatur över ca 15 grader vill säga). Det viktiga är att ha kläder som tål fukt och som torkar snabbt. Plaggen bör därför vara av ull eller syntet. Ull för de värmande egenskaperna samt för förmågan att inte lukta skunk även efter många dagars användning. Plagg av syntetfiber kan vara perfekt för att stoppa vind och om man behöver få kläderna att torka snabbt. Vid kallare väder är syntet den givna fibern när det kommer till ytterplagg i form av torrdräkt eller liknande. 

Mer information om de olika typerna av textila fibrer finns i vår MATERIALSKOLA

Säkerhet 

Och som sista grej vill vi också uppmana till att aldrig tumma på säkerheten. Det är extra viktigt i och vid vatten där konsekvenserna kan bli stora. Känner man sig det minsta osäker finns det som tur är massor med bra alternativ. Gå en kurs, paddla i grupp eller fråga någon mer erfaren om råd. 

Bild från Vindpinads "hemmaskärgård"