februari 14, 2024 3 minuter att läsa

Vårt samarbete med Vermont-baserade Darn Tough började 2019 med ett par teststrumpor. Man kan säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Eller åtminstone efter en kort tids användning.

Teststrumpan var en Hiker Mikro Crew som, efter fem år och ruskigt många användningstillfällen senare, fortsatt är fullt fungerande och i god form. Det vittnar om den kvalité som gör strumporna från Darn Tough unika.

Inför köp finns det dock några saker som är extra bra att att få koll på oavsett om det är första, andra eller sjunde paret du köper. Det finns nämligen lite begrepp som skiljer strumporna från Darn Tough från många andra tillverkare.

Strumpskaftets höjd

Eftersom Darn Tough är en amerikansk tillverkare och varumärke så är det därifrån de hämtar benämningarna för strumpskaftets höjd. Bäst ser man på bilden nedan var de olika skafthöjderna hamnar på benet och hur de förhåller sig till varandra. ”Normal” höjd heter i Darn Toughs värld Micro Crew och det är också den mest frekvent köpta höjden. Ska man däremot ha en struma som går över skaftet på en vandringskänga kan man istället behöva välja t.ex. Boot Sock eller Over-The-Calf (OTC) beroende på kängans höjd. OTC är även valet för de flesta när det kommer till strumpor för alpin bräd- eller skidåkning.

 

Vikt

Här snackar vi den relativa tjockleken på garnet som använts. Tjockare garn används till de kraftigare kvalitéerna medan tunnare garn används i de fall strumporna ska vara lätta och tunna. Darn Tough använder fyra olika nivåer när det kommer till vikt och från lättast till tyngst är de enligt följande:

 

Ultra-Lightweight (eller Ultralight)

Lightweight (LW)

Midweight (MW)

Heavyweight (HW)

Cushion - dämpande / isolerande frottéöglor

Att välja strumpa utifrån hur den är konstruerad med eller utan partier av dämpande frottéstickning handlar huvudsakligen om dina preferenser och aktivitetstyp. Ska du exempelvis vandra långt kan en strumpa med ganska mycket cushion (alltså invändiga frottéöglor) vara att föredra för att det ger extra komfort och slitstyrka. Om du däremot har begränsat med utrymme i dina kängor/skor kanske en sådan strumpa inte får plats och då är det No Cushion som gäller.

No Cushion Socks är strumpor som är stickade utan invändiga frottéöglor.

Cushion Socks har frottéöglor på utvalda delar.

Full Cushion betyder i sin tur att hela strumpan är frottéstickad, dvs både hela skaftet och hela foten (över och under)

Exakt hur strumpan är stickad är väldigt betydelsefullt varför vi i de flesta fall beskriver detta i detalj i produktbeskrivningarna.

Aktivitet

I de flesta av fallen ger Darn Toughs produktnamn en hint om vad strumporna är särskilt lämpade för eller framtagna till. Ord som Hiking, Running eller Tactical kan vara en del av produktnamnet och skvallrar då om det perfekta användningsområdet. Men detta är just bara en indikation och vi har testat att vandra med skidstrumpor, arbeta i hikingstrumpor och stugmysa med löparstrumpor. Det går hur bra som helst och det viktigaste är att strumporna används ordentligt. Det är i alla fall vår syn på saken.

Generella skötselråd

Strumporna som vi köper in från Darn Tough består alltid till en betydande del av merinoull. Det betyder i sin tur att underhållet av dem är mycket enkelt. Vårt tips är att bara tvätta dem när det verkligen behövs. I de allra flesta fall räcker det att vädra strumporna, gärna ut-och-in och gärna över natt. När det är gjort så luktar du på dem och om de inte luktar illa så är det bara att ruska dem litegrann och sedan använda dem igen.

Efter många dagars användning kommer slutligen dagen då tvätt är oundvikligt. Viktigt är då att tvätta dem med ulltvättmedel på tvättmaskinens ullprogram. Ull är en proteinfiber och den mår bäst av att tvättas med tvättmedel avsett för det. På så vis maximeras också materialets livslängd och ju längre en produkt kan användas desto mindre blir dess miljöpåverkan. Om du därtill lägger dem i en tvättpåse kommer tvättmaskinens mekaniska slitage hamna på påsen och inte på dina favoritstrumpor från Darn Tough