januari 10, 2024 4 minuter att läsa

För det första, merinoull är ull som kommer från merinofåret, en ras känd för sin särskilt mjuka ull. Rasen kan dateras ända tillbaka till medeltiden och till en början var det Spanien som hade monopol. Det var till och med förbjudet i lag att flytta fåren utanför den spanska gränsen. Numera finns emellertid merinofår i samtliga världsdelar. Australien är den klart största producenten av merinoull men även Argentina, Uruguay, Sydafrika, Nya Zealand och USA är betydande producentländer.

Fåren klipps en eller ibland två gånger per år. En skicklig klippare gör att ullen från ett får kommer av i ett enda stycke, en s.k fleece. Erfarna klassificerare bedömer därefter fleecen utifrån längd på fibrerna, deras krusighet och ullens tjocklek m.m. Därefter går resan vidare mot ett färdigt plagg via tvättateri, spinneri, färgeri och stickeri/väveri. Slutligen skärs de olika delarna ut ur tyget och sys samman till ett färdigt plagg.

Mikroskopet avslöjar merinoullens hemligheter

För att på riktigt förstå merinoullens egenskaper behöver man ner på mikroskopnivå. Där kan man se att merinofibern (själva hårstrået) är betydligt tunnare än ull från de flesta andra får. Måttet man använder för att mäta tjockleken heter mikrometer (miljondels meter), även kallat mikron. Ju lägre mikrontal desto finare och mjukare är ullen.

Om man fortsätter analysen kan man se att alla ullfibrer har något som kan liknas vid fjäll på sidorna. Merinoullens fjäll är dock färre och lägre vilket skapar en mjukare känsla när fibern slutligen används i t.ex. ett underställ.

En annan viktig parameter som gör merinoullen så användbar är att den är väldigt krusig. Merinoullen kan ha upp till 140 krusningar per centimeter och i slutändan är det krusningarna som skapar små mikroskopiska luftfickor i tyget. Luft som isolerar och därmed ger oss värme.

Merinoullens egenskaper

1. Temperaturreglerande
Merinoull fungerar som en naturlig termostat, vilket gör den idealisk för skiftande väderförhållanden. Ullen har förmågan att reglera kroppstemperaturen genom att hålla värmen när det är kallt och släppa ut överskottsvärme när det blir varmt. Detta gör att du kan hålla lagom temperatur. Inte för varm och inte för kall utan lagom.

2. Fukttransport
Merinoull har en fantastisk förmåga att transportera bort fukt inifrån och ut. Ullen suger åt sig fukt från kroppen och transporterar ut den till nästa lager. Detta är särskilt viktigt när du är ute i naturen och behöver hålla dig torr under olika väderförhållanden. Dessutom kan ullen absorbera fukt motsvarande 30% av sin vikt utan att den känns fuktig.

3. Naturligt odörfri
Ullen har anti-mikrobiella egenskaper vilket hindrar bakterier från att tränga in i fibern och orsaka dålig lukt. Detta gör att du kan bära dina ullkläder längre mellan tvättarna. Mycket praktiskt om du inte vill packa med dig så många plagg alternativ när du är på längre och friluftsäventyr och har begränsningar i hur mycket du kan bära med dig.

4. Lätt och mjuk känsla
Merinoull är känt för sin otroliga mjukhet och lätta känsla mot huden. Detta gör att du kan bära merinoull närmast kroppen utan att uppleva att de kliar. Om du är extremt känslig så välj plagg med så lågt mikrontal som möjligt då dessa är de mjukaste.

5. Slitstyrka
Det finns absolut textilfibrer som är starkare än merinoull men då får man inte med alla de andra goda egenskaperna ovan. Och sköter man sina merinoprodukter ordentligt håller de förvånansvärt länge. Läs skötselråden nedan.

6. Miljö och hållbarhet
Ur ett tekniskt perspektiv är merinoullen både en förnybar (växer ut varje år), biodegraderbar (bryts ner och blir till jord) och återvinningsbar fiber. Det gäller dock endast om den inte är mixad med syntet. Eventuell inblandning av syntet förbättrar emellertid slitstyrkan varför detta är ett lite komplicerat område. Det finns också gott om historiska exempel på dålig djurvälfärd och bristfällig markanvändning. Vi har skrivit lite mer om det i vår text om Ull/Ylle i Materialskolan

Skötsel- och tvättråd för plagg av merinoull

För det första; tvätta bara när det behövs. Prova först att vädra plagget över natt för oftast räcker det. När det väl har blivit dags för tvätt ska ull behandlas med försiktighet. Följande är våra generella tvättråd:

  • Använd ulltvättmedel och gärna ett som innehåller det naturliga ullfettet lanolin. Ull är en proteinfiber och ”vanliga” tvättmedel innehåller ofta enzymer som är direkt skadligt för ull. Särskilt tunna kvalitéer kan bli spröda om man använder tvättmedel avsedda för andra material.
  • Tvätta på maskinens ullprogram då det är skonsamt.
  • Lägg gärna ullprodukterna i en tvättpåse då påsen minskar risken för att ojämnheter i tvättmaskinen skadar produkterna.
  • Se till att eventuella dragkedjor eller knappar är stängda och vräng gärna plaggen ut-och-in.
  • Använd aldrig skölj- eller mjukmedel och särskilt inte när du tvättar ull. 
  • Plantorka gärna produkterna

Skulle du få ett hål i dina kläder av merinoull är det smart att laga det så fort som möjligt. Hål i stickade tyger blir snabbt större om de inte åtgärdas.

 

KLICKA HÄR för att komma till vårt sortiment av produkter som helt eller delvis består av merinoull.