december 13, 2019 2 minuter att läsa

Omkring 1830 anlades Anderstorps mekaniska bomullsspinneri i Lindome strax söder om Göteborg. Det var ett engelskt handelshus som köpte upp mark från bönderna och lät uppföra den första spinnerifabriken. En växande efterfrågan på bomullsgarner från vävnadsindustrin i t.ex. Borås med omnejd var det som låg bakom etableringen. Platsen valdes på grund av att marken var billig och utifrån dess närhet till befintliga transportvägar. Därtill var tillgången god på både vatten- och arbetskraft.

Initialt utgjordes arbetskraften huvudsakligen av kvinnor och barn. Arbetsförhållandena för de anställda var mycket dåliga.

Det äldre spinneriet användes fram till 1907 då verksamheten flyttades till det nya spinneriet längre upp på kullen. Den magnifika byggnaden finns kvar än idag men spinnerifabriken lades slutligen ned under 1900-talets andra hälft. Industrin hade då varit Lindomes största arbetsplats under mer än 150 år. Att jämföra med våra dagars gig-ekonomi…

Vindpinad flyttar in

Sedan starten av Vindpinad har jakten på en ändamålsenlig lokal varit ett högprioriterat område. Att det nu har uppstått en möjlighet att flytta in i Spinneriet känns därför nästan overkligt. Skulle säga att det är den perfekta platsen och direkt efter nyår påbörjas renovering av en 200 kvm stor lokal högst upp på våning 4. Där kommer Vindpinad kunna inrymma både lager, kontor och butik/showroom. Framöver kommer man således kunna besöka Vindpinad i verkligheten, inte bara på internet.

Spinneriet i Lindome har en helt fantastisk historia och om den ska det berättas mer framöver. Exempelvis ska vi gräva mer i olika personliga livsöden och försöka relatera dem till den globala textilindustrins nuläge. De arbetsrättsliga utmaningarna som fanns i Sverige, t.ex. i Lindome, för ett antal decennier sedan finns nu som bekant på andra platser i världen. Social hållbarhet är som bekant en av delarna som Vindpinad utvärderar före inköp så den historiska parallellen känns både logisk, viktig och intressant.

Förutom Vindpinad rymmer Spinneriet flera andra spännande butiker och kreatörer. Exempelvis:

- Designbyrån http://www.ostlinghschedin.se/ som även har en fantastisk butik i bottenplan. Pre-älskad inredning blandas med nyproducerat i en mycket inspirerande miljö.

https://www.spinroadvinyl.com/ är Sveriges enda fabrik som tillverkar vinylskivor. Hos Spinnroad Vinyl Factory händer det alltid en massa spännande saker och kaffemaskinen brukar gå varm.

www.littleeco.se blir Vindpinads närmaste granne och där hittar man ett noggrant urval av t.ex. ekologiska och giftfria leksaker, barnkläder samt produkter för hemmet.

- Bland kreatörerna kan nämnas https://trendenser.se/. En av nordens största ämnesbloggar om inredning.

Samtliga verksamheter i huset finner ni på https://www.spinnerietlindome.se/

  

Källa: Bilderna nedan och underlaget för de historiska texterna ovan är lånat av Mölndals Stadsmuseum. Tack för det. 

1. Bomullsbalar på väg från stationen, ca 1910-1920

2. Arbeterskor framför nya spinneriet, ca 1930-tal

3. Kvinnor vid spinnmaskinerna i nya spinneriet

4. Nya spinneriet mot kyrkan, ca 1930-1940

5. "Spinnpojkar" utanför fabriken, ca 1910-tal