november 10, 2019 2 minuter att läsa

Vindpinads jeansavdelning är fokuserad på produkter av ekologisk bomull i otvättad rå denim, (dry jeans/denim på engelska). Vi har valt den inriktningen då tillverkningen av dessa tyger förbrukar mindre resurser i form av vatten, energi och kemikalier etc. Vi tänker också att det är smartare att användaren själv sliter in sina ekologiska jeans så att de får ett personligt uttryck, än att maskiner gör det under produktionen.

Lång aktiv livslängd är avgörande när man ska bedöma om en produkt är miljövänlig eller ej. Samtidigt blir priset per användningstillfälle naturligtvis mycket lägre om man använder produkten många gånger. Att jämföra med produkter som har ett lågt inköpspris men vars kvalité gör att de bara används ett fåtal gånger…

I dagsläget köper vi in våra jeans från Göteborgsbaserade Nudie Jeans, en riktig pionjär när det gäller hållbarhet. Utöver hållbara material och ansvarsfull produktion erbjuder de även kostnadsfri jeanslagning vid sina så kallade Repair Shops. 2018 lagades över 55.000 par jeans inom ramen för konceptet ”Free repairs for life”. Skulle man bo långt ifrån en Repair Shop kan man istället få ett Repair Kit skickat med posten utan kostnad.

Nudie Jeans jobbar till 100% med ekologiskt certifierad bomull. Oftast GOTS eller någon annan strikt certifiering. Många gånger är tyget eller hela produkten certifierad vilket betyder att samtliga föregående produktionssteg också är certifierade. Alltså inte bara bomullsråvaran. All sådan information presenterar Vindpinad som en del av produktbeskrivningen. 

Gällande tillverkningen så har Nudie Jeans huvudsakligen förlagt den i länder med god arbetsrättslig lagstiftning (t.ex Italien och Portugal) och de arbetar väldigt nära sina leverantörer i långsiktiga partnerskap. I de fall man har valt att producera i länder med större risker (t.ex Turkiet, Tunisien eller Indien) samarbetar man med de oberoende organisationerna Fair Wear Foundation eller Fairtrade. Nudie Jeans har under de senaste sex åren haft högsta betyg, Leader, i Fair Wear Foundations utvärdering.

Vi är stolta över att företräda Nudie Jeans och här nedan länkas till några relevanta sidor för fortsatt fördjupning.

Vindpinads Nudie Jeans-avdelning

Materialskolan - Bomull

Certifieringar - GOTS